To kremowe risotto idealne sprawdza się latem. Jeden tani składnik sprawia, że jest niesamowicie orzeźwiające
Kremowe risotto cytrynowe w moim domu cieszy się dużym wzięciem. Zrobienie go nie jest aż tak skomplikowane jak mogłoby się wydawać, ale diabeł tkwi w szczegółach. A dokładniej w doborze odpowiednich produktów.
Jaki jest sekret kremowego risotto?
O idealną konsystencję i smak włoskiego dania z ryżem nie będzie trudno, jeśli zadbamy o jakościowe składniki. Obowiązkowy jest dodatek masła. Ważne, by był to czysty tłuszcz mleczny – nie żaden popularny mix do smarowania.
Do mojej potrawy zawsze wykorzystuję też oliwę z oliwek zamiast oleju rzepakowego – jej smak dobrze komponuje się ze składnikami risotto, a wbrew obiegowej opinii na tym tłuszczu można bezpiecznie smażyć.
Stawiam też na wysokiej jakości ser żółty. W moim risotto nie ma miejsca na popularny tanie nabiał. Koniecznie musi być to dobry parmezan. Bez niego danie nie tylko nie wyjdzie tak smaczne, a wręcz może mieć nieprzyjemną teksturę.
Cytryny również niech będą ekologiczne. Skórka tych zwykłych okrywana jest rożnymi trudnymi do usunięcia związkami chemicznymi, które – choć mają ją uchronić przed szybkim zepsuciem – niekorzystnie wpływają na smak dania.
Jak przygotować risotto cytrynowe?
W moim przepisie Ameryki nie odkryję – podsmażę cebulę i czosnek, zeszklę ryż i będę go gotować w bulionie z dodatkiem soku z cytryny, aż wyraźnie zmięknie i stanie się kleisty. Wymaga to cierpliwości i stopniowego dolewania wywaru, ale wysiłek się opłaca. Danie orzeźwia i syci jednocześnie.
Przepis: Kremowe risotto cytrynowe
Lekkie i przyjemne danie z ryżem wprost idealne na letni obiad.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Włoska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 40 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 
Składniki
- 1 l bulionu drobiowego
 - 1 średnia cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 200 g ryżu Arborio
 - 2 cytryny
 - 50 g masła
 - 50 g parmezanu
 - pieprz
 - sól
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCebulę obierz, posiekaj. Podobnie potraktuj czosnek. Cytryny umyj, otrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Bulion podgrzej w rondlu. Parmezan zetrzyj na tarce.
 - Gotowanie kremowego risottoW dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij na niej cebulę i wrzuć czosnek. Przesmaż, a następnie wsyp suchy ryż do risotto. Smaż ziarno przez 2 minuty, a następnie wlej sok z cytryny i wsyp otartą skórkę. Dodaje też 1-2 chochle ciepłego bulionu. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Wtedy dolej więcej wywaru. Powtarzaj do czasu, aż ryż stanie się miękki. Zestaw wtedy garnek z ognia i dodaj masło. Wymieszaj, by się rozpuściło. Posyp parmezanem.
 
Z czym podawać włoskie danie z ryżem?
U mnie w domu najczęściej serwuję danie z duszoną z dodatkiem oliwy z oliwek piersią z kurczaka. Mięso wcześniej jedynie kroję i doprawiam solą oraz pieprzem. Tyle wystarczy, by wzbogacić smak tego kremowego risotto. Możecie jeszcze ewentualnie posypać je posiekaną natką pietruszki.